Kuvankäsittelyohjelmista


Kuvakäsittelyohjelmistot ovat valokuvaajalle yhtä tärkeä, ja joskus tärkeämpi, työkalu kuin itse kamera. Valokuva ei usein ole kuvaushetkellä täydellinen, ja kuvankäsittelyohjelmalla voikin helposti muuttaa kuvien kokoa, tyyppiä ja värimaailmaa. Ohjelman valinta voi aiheuttaa suurta päänvaivaa, sillä vaihtoehtoja on lukematon määrä. Netistä löytyy sekä ilmaisia ja maksullisia ohjelmia, jotka sopivat hyvin niin aloittelijalle kuin asiantuntijallekin.

Ilmaisista ohjelmista mainittakoon ensin Googlen Picasa. Picasa on erinomainen vaihtoehto, jos haluat helposti ja nopeasti korjata kuvien värejä, kokoa tai tehdä vain pieniä muutoksia kuviisi. Ohjelmalla voi korjata monta kuvaa yhtäaikaisesti, ja automaattiset toiminnot ovat luotettava vaihtoehto noviisille. Picasassa on myös sisäänrakennettu kuvanjulkaisutoiminto, joka nopeuttavat kuvien jakamista huomattavasti.

Monikäyttöinen GIMP on todellinen ilmaisohjelmien helmi. Ohjelmistosta löytyy miltei kaikki ominaisuudet, mitä kuvankäsittelyyn ikinä voi kaivata. Lisäominaisuuksia kaipaava voi ladata netistä lukemattomia lisäosia ja effektejä. Se sopii erityisesti vaativampaan kuvanmuokkaukseen, mutta toimii hyvin myös pieniä korjauksia tekevälle. Ohjelma on kuitenkin hieman vaikeaselkoinen, ja käyttöohjeiden lukemista suositellaan.

PaintShop Pro on maksullisten kuvankäsittelyohjelmen klassikko. Vaikka ohjelmisto kaikkine ominaisuuksineen voi tuntua monimutkaiselta, on netti pullollaan asiantuntevaa apua sitä kaipaavalle. Tällä ohjelmistolla voi tehdä kaiken, mitä ikinä voitkaan tarvita.

Ladattavien ohjelmistojen lisäksi löytyy netistä ohjelmia, joita ei tarvitse ladata koneelle. Monet nettisivustot tarjoavat yksinkertaisia kuvamuokkausominaisuuksia aivan ilmaiseksi. Myös kännyköille ja padeille löytyy omat ohjelmansa, joilla voit muokata kuvasi vaikka välittömästi kuvauksen jälkeen.